maandag 14 mei 2012

26/04-3/05


Donderdag 26/04/2012: Weeshuis, inkopen doen, koken op de Chacko, Evan en Sui op bezoek!

Na nog eens 100 keer te hebben gebeld naar de vrouw van het weeshuis kreeg ik haar dan toch te pakken. Ik kon er eindelijk even mee babbelen toen ze plots zei dat ze eigenlijk niet meer echt verantwoordelijk was voor het weeshuis en dat ze nu een andere job had! Ja lap dat had ze ons echt niet vroeger kunnen melden?! De manager zou blijkbaar ook  op vakantie zijn dus gaan werken in het weeshuis bleek daarom  niet mogelijk. Dat hadden we ondertussen eigenlijk al wel verwacht maar het was toch een beetje spijtig.
Dan nodigden we Evan en Sui (de jongen die geen Engels spreekt blijkt blijkbaar Sui te heten en niet Siu zoals wij hem al twee weken noemen! Oepsieee…) maar uit voor het avond eten. We haalden onszelf wel wat op de nek want we moesten hun geweldige etentje nu proberen te evenaren natuurlijk! Met maar 1 kookpot en 1 pan op een klein Chacko kolenvuurtje was dat niet meteen vanzelfsprekend!

We kookten de hele namiddag, dekten alles netjes en toen ze om 6 uur aankwamen stond er klaar: gebakken worstjes met paprika, pasta met cury, pasta met ajuin en look, roerei, tomaatjes met ajuin en rozemarijn en ook nog yamfrieten with stew van de kitchen!

Het was een heel buffet en we waren allen heel fier op onze prestatie. Sui die at zich vol maar of Evan het zo lekker vond was een twijfelgeval. Ze deden in ieder geval toch alsof of het hen smaakten dus het was wel een leuke avond!

Vrijdag 27/04/2012: Opruimen, naar de post, bezoek van Ellen, Joëlle en Melissa!, Rooftopspot.

Opruimen en poetsen was vandaag de boodschap want we kregen bezoek! Ellen, Joëlle en Melissa (3 meisjes van dezelfde school als ons en die hetzelfde vliegtuig namen als ons) kwamen een weekendje bij ons logeren.  Er lag nog wel wat rommel van gisterenavond maar al bij al was het huis toch snel relatief proper. Dan hadden we nog wat tijd over om te relaxen en even in het zonnetje te gaan zitten.
In de namiddag trokken we naar het dorp. Eerst gingen we langs de post. Ik was vandaag extra zenuwachtig om naar de post te gaan want het was de laatste kans om brieven te ontvangen. Aangezien alle post in Kpando maar 1 keer per week arriveert en we volgende week weg zijn was dit onze laatste kans. Ik wist dat er nog wel wat onderweg was en zou het echt jammer vinden omdat niet meer te ontvangen! Toen we het postkantoor binnen gingen kwam de vrouw van de post er al aan mét een stapeltje brieven voor Mara Sluis! Hoera! Wonder boven wonder zaten alle brieven die ik nog moest ontvangen er allen bij en ik was dan ook erg tevreden!
Ik ging ook nog even geld afhalen en dan was het tijd om ons naar de trotro plaats te begeven  voor onze aankomende vriendinnetjes!
De lange rit in de kramakkelige, veel te warme trotro had hen uitgeput en een eerste stop in de Akusika Spot was dus een goed plan. Bij een frisse cola werden de ene straffe verhalen na de andere uitgewisseld en het was al meteen een drukke bedoeling! Nadien kochten we nog de nodige dingen voor hun verblijf bij ons en namen we een taxi naar huis.

Het was gek om plots zoveel volk in ons huis te zien rond lopen maar plaats hebben we toch genoeg dus het was wel heel erg gezellig. Na het avond eten stelden we de meisjes voor aan Evan en Sui en gingen we iets drinken in de Rooftop Spot.




S’ avonds in de kamer, we besloten om allemaal in onze kamer te slapen, hebben we nog wat nagepraat en vielen we allen in een diepe slaap.

Zaterdag 28/04/2012: Stinkie Korkie, markt, manicure, spelletjes spelen!

Na een stevig ontbijt met zes trokken we naar de markt. We maakten wel nog een tussenstop in Kpansec want de meisjes wilden natuurlijk onze krokodil wel eens bekijken. De krokie was niet echt gelukkig denk ik want het mangoseizoen was voor hem niet zo ideaal aangezien zijn bak vlak onder een mangoboom staat. Midden in een put gistende en rotte mango’s lag het arme dier dan maar wat rond te dobberen. Het stonk er echt ongelooflijk! Zo lang zijn we dus niet blijven kijken want het was enorm zielig en mijn neus kon het na een tijdje echt niet meer aan!
Toen we op de markt aan kwamen was het bloedheet en erg druk. Ellen, Xenia en Lana besloten dan ook om al snel een terrasje te gaan doen en Joëlle, Melissa en ik zouden hen na de markt daar wel treffen. Ik kan haast niet geloven dat die mijn laatste marktdag hier in Kpando zal zijn. De dagen vliegen plots voorbij en binnen 6 dagen vertrekken we al naar Cape Coast!

Toen iedereen weer wat verkoeld was op het terras gingen we langs een klein houten hokje dat een schoonheidsalon moest voorstellen! Voor 1.5 euro konden we er allen valse nagels laten zetten! Voor de grap deden we dat dan ook en het was wel een leuke ervaring zo op een krukje in het stof je nagels laten lakken. J
Toen we van de markt en de manicure thuis kwamen was het al laat en konden we meteen aanschuiven voor ons avond eten. We hadden aan de keuken onze favoriete yam frietjes gevraagd en we genoten er allen van. Met onze buikjes vol kropen we de zetel in en speelden de hele avond lang spelletjes! We hebben wel goed gelachen moet ik zeggen!






Zondag 29/04/2012: Een toren gebakken bokes, seven people in a tiny Car, Wli Waterfall, Chinees dinner.

Het werd gisteren avond een beetje laat en ik zat deze ochtend dan ook maar met kleine oogjes aan de ontbijttafel. Gelukkig hadden we gisteren inkopen gedaan om als ontbijt verloren brood te kunnen eten! Het was een heel pak werk op onze kleine chacko maar het was echt de moeite! We hadden uiteindelijk véél te veel maar dat maakte niet uit want de overschot zouden we wel als lunchpakketje op eten!

Op de planning voor vandaag stond namelijk een bezoekje aan de Wli Waterfalls! Het zou Lana’s, xenia’s en mijn 4de keer al zijn maar dat maakte niet zoveel uit wan de watervallen blijven fantastisch! Met Steven spraken we af dat hij onze taxidriver van dienst weer ging zijn en zo kwam het dat we om 11 uur met 6 grieten in 1 kleine taxi werden gepropt! Het was een klein gepuzzel van op de schoot en tussen de benen zitten maar uiteindelijk slaagden we erin en konden we vertrekken!

Anderhalf uur later maakten we een eerste stop bij “de slangen zoo”. Wij hadden daar ons avontuur al beleefd maar de andere meisjes wilden de slangen toch ook wel eens op hun  kop leggen. Er waren de afgelopen weken ook kleine slangetjes geboren dus het was een serieuze slangenbedoeling maar iedereen vond het weer reuze spannend! De slangen angst is by the way nog steeds volledig verdwenen! Thank You Snakeman!

Terug in de Taxi proppen en nog ene uurtje rijden naar de Wli dan maar. Eenmaal aangekomen was iedereen erg blij uit dat autootje te kunnen en begonnen we aan de tocht door het bos. Het bos was zoals gewoonlijk lekker fris en iedereen was al meteen in zijn nopjes! Toen de andere meisjes voor het eerst de waterval zagen stonden ze even met hun mond open. Zelfs ik na de vierde keer was toch nog even verwonderd over de enorme waterval met alle vleermuizen er rond en de verschillende regenbogen die je er ziet. Kleren uit, bikini aan en hup het water in!
Ik vond het vandaag nog leuker dan anders. Het water voelde warmer aan als de vorige keren, er was weinig volk en met alle meisjes bij elkaar was het heel gezellig!


Na een verfrissende dag bij de watervallen vertokken we weer richting huis. Het was al wat later en we moesten ons wat haasten want we waren met z’n allen uitgenodigd bij Evan en Sui voor dinner. Eenmaal thuis ons snel omkleden en klaarmaken en toen kwam Sui ons ophalen. Het eten stond al klaar en we konden gewoon aanschuiven. Het was weer even veel en even lekker als de vorige keer en het ging er allemaal héél goed in! Gelukkig had ik deze keer een iets losser kleed aangedaan zodat Lana mijn rits niet moest open doen tegen het einde van de avond!


Maandag 30/04/2012: Vertrek Ellen Melissa en Joëlle, Goodbye Party, onverwachte laatkomers, Reuze onweer.

Na het ontbijt zat “our Girls weekend” erop en gingen we richting trotro station om de meisjes af te zetten. Het was een super tof bezoek en donderdag zullen we hen al terug zien in Accra om verder samen te reizen naar Cape Coast!

Toen de meisjes vertokken waren gingen wij inkopen doen! We hadden gisteren heel wat smsjes rondgestuurd voorn onze “goodbye Party” en moesten nu nog alles voorbereiden! We kochten ananas voor een heel leger, watermeloen, pindanootjes, frisdrank, water en maakten een enorme lading zoete  popcorn!  Het huis werd snel ook nog wat gekeerd, bloemen op de tafel, ballonnen in de lucht, wij nog snel een chick kleedje aan en om 13 uur waren we er klaar voor! Net op tijd want de eerste gasten kwamen al aan. Anthony, Francis, Mary en kinderen, Liesbeth, Grace en haar zus, Gloria, Peace, Pascal, Emanuel en vriend, … Het werd ene drukke bedoeling op ons mini terras maar het was super gezellig!Ik denk ook dat onze Ghanese vrienden het enorm apprecieerden en we genoten met z’n allen van het feestje.















Tegen half 4 vertrok het meeste volk weer naar huis en toen haalde Gloria en Liesbeth cadeautjes boven! Super lief! Van Liesbeth kregen we ene hele mooie stof en van Gloria een set Kente (traditionele parels met stof overtrokken) juwelen setje!

Wat een schatjes en de cadeaus waren prachtig! Daar moesten we natuurlijk mee op de foto en al gauw werd er een fotoshoot georganiseerd met al diegene die een extra plaatsje in ons hart hebben veroverd!





Tegen half 5 was iedereen door en ploften wij in de zetel. Ons huis zag eruit of er een bom ontploft was maar dat zouden we straks wel op ruimen. Toen er een auto naast ons huis stopte dachten we dat het de chinezen waren maar toen ik toch maar even door het raam keek zag ik Queen Dora zitten! Chit! Lana en Xenia schoten de kamer in om hun kleedjes weer deftig aan te trekken, ik verstopte snel nog wat afval onder de zetel en toen stond daar dus plots Queen Dora op ons terras samen met Mister Kumla. “Did we missed the party?” vroeg Dora. “Yes everybody just left” zeiden wij nog. “But now I am here so start the party again!” . Overrompeld als we waren schepten we snel nog wat popcorn boven en boden we ze onze laatste frisse cola aan. Het was eigenlijk wel echt gezellig en we waren alleen een beetje vereerd dat ze naar ons afscheidsfeestje waren gekomen.  Zelfs Dora had een pakje voor ons bij!! Een Kente sjaaltje en we waren er erg blij mee! In de verte begon er een serieus onweer te dreigen dus namen we snel nog een foto en toen vertrokken ze weer.
Ze waren nog maar net weg of het onweer barste volledig los! Al onze ramen vlogen open, de deuren knalden overal tegen en het water vloog langs alle kanten de kamers binnen! Xenia probeerden buiten nog wanhopig de raam dicht te krijgen maar dat werd een klets natte poging.



De elektriciteit liet ons op dat moment natuurlijk ook nog in de steek dus het was hier weer een chaos tot en met maar wel grappig! Toen de storm een beetje ging liggen konden we dan toch ons eten op eten in het donker en na een tijdje sprong de elektriciteit zelfs weer aan! Wat een dag…

 Dinsdag 1/05/2012: rustdag!, koffers in pakken.
Na de drukke dag van gisteren waren we alle drie wel toe aan een dagje platte rust! Lang ontbijten, want in de zon zitten, wat op de computer werken,… Alles was vandaag lekker op z’n Afrikaans en ging er heel relaxed aan toe!
In de namiddag moest er wel nog eens even naar de koffers gekeken worden. Morgen zouden we niet veel tijd hebben om in te pakken dus het grootste deel moest toch wel vandaag gebeuren. Wat kan een mens veel rommel verzamelen op 3 maanden tijd seg! Veel te veel kleedjes, souverniers, herinneringen,.. die allemaal in mijn koffers moesten! Gelukkig had ik al vooraf beslist dat er veel kleren van België in Ghana mochten achterblijven. Na 3 maanden hetzelfde te dragen was ik alles toch zo beu als iets en de mensen konden er hier ongetwijfeld meer mee dan ik in België. Ook lakens, handdoeken, overschotten shampoo, … werden in een grote zak gestoken om af te geven.
Aan de keuken hadden we voor vanavond weer fried yam besteld. Het zijn onze laatste avondmalen in Kpantech en daar moet van geprofiteerd worden natuurlijk! J

Woensdag 2/05/2012: Afscheid: Education center, Aziave, TNT, Rc Boys, Peace and Gloria, geen elektriciteit.
De laatste dag in Kpando was er een van afscheid nemen. Op de planning stonden alle scholen dus het beloofde een drukke dag te worden!
Halte 1: De foto winkel van Oswald. Omdat we natuurlijk niet wilden dat ze ons snel zouden vergeten zouden we enkele foto’s laten afdrukken en als cadeautje afgeven! Oswald had ons een vriendenprijsje beloofd maar daar wist zijn nicht die in de winkel stond blijkbaar niets van. Ik begon me al serieus te ergeren maar we bleven rustig en belden Oswald op. Na wat onderhandeld te hebben lukte het ons gelukkig dan toch om de foto’s goedkoop mee te krijgen en konden we verder. We hielden een taxi tegen en reden op weg naar halte 2.
Halte2: Het education center. Met een hele zak servies dat we van Mister Kumla geleend hadden en een foto voor Madam Dora kwamen we om 8u30 aan in het education center. Jammer genoeg waren zowel Madam Dora als Mister Kumla niet aanwezig. In onze planning was geen tijd om op hen te wachten dus werden er briefjes op hun bureaus achter gelaten en wandelden we naar halte 3.
Halte 3: Wandelen naar Aziave was enorm heet. De arfikaanse kleedjes lieten maar weinig frisse lucht door maar gelukkig arriveerden we snel. Het was heel erg vreemd om op deze school aan te komen. Het was ondertussen al weer 2 maanden geleden dat ik hier nog geweest was. Niets was veranderd, enkel het gras was gegroeid. De kinderen van de lagere school waren dan ook volop bezig met het af te doen. De kindjes van KG waren er tot mijn grote teleurstelling niet. Het was vandaag opruimdag na de vakantie en daar konden de kleutertjes niet bij helpen. Madam Doris en Madam Evelyn waren er wel maar erg hartelijk waren ze niet. Ik zal deze twee bijzondere dames dan ook niet echt missen.
Halte 4: Vanuit Aziave namen we een Taxi naar ons thuis. Daar pikten we onze zakken met ‘achter te laten kleren, schoenen, lakens’ op en trokken naar halte 5: TNT. Toen we er aankwamen was het net 11 uur en troffen we enkel nog Liesbeth en Edith. De school was vandaag vroeger gesloten en de leerkrachten waren dus al naar huis. We gaven de zakken met kleren af, waar ze heel erg blij mee waren, en wandelden samen met de twee vrouwen richting RC Boys.

Halte 6: Toen we nog maar onze kop om de hoek van de school staken hoorden we al luid gejuich. De leerkrachten hadden op ons bezoek staan wachten en waren opgelucht dat we er dan toch waren geraakt! Op deze school was het voor mij echt thuiskomen. Met een stoeltje onder de bomen, foto’s bekijken met Mary, fried yam eten met Liesbeth, groepsfoto’s maken, spelen met Solomon,… Afscheid nemen van deze school viel ons allen véél zwaarder dan ergens anders. De leerkrachten zijn hier zo hartelijk dat ik hoop ze zeker nog terug te zien.



Om 14 uur vertrokken we weer en passeerden langs halte 7: de markt. Het is gek om de dingen die voor ons nu zo vanzelf sprekend geworden waren, plots allemaal voor de laatste keer te doen. De laatste kleedjes op pikken bij Grace1 en ook bij Grace 2, de laatste kleurrijke stofjes meenemen, de laatste groene appelsienen,….




De laatste haltes waren Gloria en Peace. Eerst wandelden we naar Gloria die erg blij was ons te zien. En ook Peace had het moeilijk met het afscheid. Beide vrouwen hadden de afgelopen maanden onze afrikaanse moeders gespeeld en goed voor ons gezorgd. Ze leerden ons koken op de chacko, kwamen regelmatig vragen naar onze gezondheid, veegden stiekem ons terras als ze vonden dat het te smerig was en gaven ons alle steun die we nodig hadden. Toen Peace dan ook zei dat ze erg trots op ons was kregen we het allen toch wel even moeilijk. We stelden het afscheid nog even uit en zouden Gloria vanavond op café treffen en Peace kwam morgenvroeg nog langs beloofde ze.
Eenmaal thuis waren we alle drie dood op. De hele dag van de ene school naar de andere hollen was toch wel écht vermoeiend. Maar rusten konden we niet want ook nog wat bevriende jongens van Kpantech wilden afscheid nemen en samen op de foto. Om 18 uur was gelukkig het eten er (laatste keer fried Yam with stew) en ik heb alles in 1 keer naar binnen geschrokt! Aan tafel zeiden we nog tegen elkaar dat alles zo goed verlopen was vandaag, alles zo zonder problemen. Nog geen 5 minuten later viel de rest van de avond in duigen want de elektriciteit besloot weer om er de brui aan te geven.
Geen elektriciteit betekende voor onze planning: geen laatste blog posten bij pascal en ook geen afscheidsrink in de AKu Sika want er zou geen licht, … zijn. Het was een beetje een domper op een erg fijne dag en ik was er een tijdje echt boos om maar veel kan je er toch niet aan doen dus kropen we alle drie vroeg in bed want morgen zou het vroeg dag zijn.
Donderdag 3/05/2012: laatste spullen in pakken, Stephen, Evan and Sui, afscheid directeur en keuken, Stephen is een held, Zanga, bye bye Kpando…
Om 6 uur ging de wekker. De laatste spulletjes werden in de koffers gestoempt, de bedden werden nog afgetrokken en de overige lakens meegegeven met Liesbeth. Het huis werd nog gepoetst en dan waren we bijna klaar om te vertrekken. Stephen die zou ons met zijn taxi naar de trotro plaats brengen en kwam even inspecteren hoeveel koffers we bij hadden. “way to much” en dus zouden we in twee keer moeten rijden. Om 9 uur ging hij terug komen want we moesten eerst nog afscheid gaan nemen bij de directeur van Kpantech en in de keuken.
De directeur van Kpantech was zoals altijd even hartelijk. “I didn’t huged you before!” en dus werden we tegen het enorme postuur van de directeur getrokken en bijna fijn geknepen! Ook meneer directeur kreeg een leuke foto van ons drie en we bedankten hem uitvoerig voor het verblijf in zijn mooi school. Daarna trokken we naar de keuken. Daar waren alle kokkinnen al druk in de weer met foefoe te maken (JAK!). De kokkinnen en dan vooral Unis zijn een bende speciale gevallen bijeen maar ik ben toch blij dat we er nog ene laatste keer goededag tegen zijn gaan zeggen.
Evan en Sui stonden al voor de deur toen we thuis kwamen want ook zei kwamen een laatste keer afscheid nemen. Er werden nog wat Chinese afscheidsbriefjes in onze boeken geschreven en toen kwam Stephen ons op halen.
Toen we Stephen zagen naderen was hij niet in zijn taxi. Hij was voor ons naar de trotro plaats gegaan, had daar een trotro naar Accra geregeld en de chauffeur dan ook nog overhaalt om ons gratis thuis te komen oppikken! Wat een schatje die Stephen! Hij had ook al de prijs onderhandeld voor al onze koffers en dus hoefde wij enkel maar in te stappen en ons over niks zorgen te maken!
We wilden net doorrijden toen we Zanga zagen, onze vroegere nachtwaker. Ook hij was speciaal langs gekomen om ons uit te waaien en dat deed ons allemaal vele plezier. In de trotro zwaaiden we naar heel Kpando, we riepen al onze vrienden op straat, konden Francis zelfs nog een handje geven oor het raam en namen afscheid van ons dorp…
Het afscheid van Kpando vond ik best moeilijk. Ik ben van het dorp gaan houden en het nu plots moeten achterlaten voelde erg vreemd. Gelukkig staat er ons nog een leuke week vakantie in Cape Coast te wachten samen met de meisjes van lager onderwijs en dara kijk ik ook wel naar uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten